Aan het roer staan

"Ik wil niet dat mijn gedachtewereld bestaat uit de gerecyclede belevenissen van anderen. Ik wil over mezelf schrijven, mijn ontdekkingen, mijn angsten, mijn gevoelens".
Helen Keller

Een eigenschap van ons mensen is dat we allemaal gehoord willen worden. Elk mens is uniek en draagt zijn of haar eigen verhaal. Reflectief schrijven is niets anders dan gehoor geven aan jouw eigen verhaal dat geopenbaard wil worden op papier. Je duikt de diepte in en schenkt aandacht aan alles wat er in jouw hoofd en hart afspeelt. Maar hoe doe je dat?

De grondbeginselen van reflectief schrijven:

Het doel:
Bij reflectief schrijven is het de kunst zonder oponthoud gedachten op papier te laten vloeien. Hierbij gaat het niet om de vorm, maar om het creatieve proces van het schrijven. Dus je hoeft je hersenen niet te pijnigen om tot briljante zinsconstructies te komen. Ook zaken als spelling en interpunctie doen er even niet toe. Het perfecte ligt namelijk in de imperfectie :-). Het gaat om de gedachten die je op dat moment op papier verwoord. Je kunt het ook zien als jouw mindfulness- momentje op papier. En… dagboekschrijven begint met eerlijk zijn naar jezelf. Wanneer jij in al jouw triomfen maar ook je kwetsbaarheden naar jezelf durft te kijken zal je daar rijkelijk voor worden beloond.

Ik schrijf  omdat:
ik mijn gedachten wil ordenen.
ik bewuste keuzes vanuit mezelf wil maken. 
ik mezelf met positieve gedachten wil voeden.
ik me de komende tijd wil richten op nieuwe toekomstplannen.
schrijven voor mij een actieve vorm van meditatie is.
schrijven mij dichter bij God brengt.
ik door ziekte of door rouw een moeilijke periode doormaak.
ik herinneringen wil ophalen.
ik op zoek ben naar nieuwe inzichten in een situatie.
ik een gebeurtenis wil afsluiten.
ik mijn talenten of schrijfvaardigheden wil ontwikkelen.
ik mijn levensverhaal kwijt wil aan mijn kinderen.
ik graag in de avond even terug wil blikken hoe mijn dag is verlopen.

Een kleine opsomming van redenen waarom mensen graag in hun dagboek schrijven.
En waarom schrijf jíj? Heb je je dat wel eens afgevraagd?
Als je voor jezelf weet wat jouw beweegredenen zijn is het ook makkelijker patronen en inzichten te herkennen. Welke thema's in jouw leven belangrijk zijn. En heb je helderder voor ogen waar je op het moment staat en waar je naartoe wilt. 

Begin & Eindpunt:
Weten wanneer je begint èn wanneer je eindigt. Afspraken maken met jezelf wanneer je gaat schrijven is net zo belangrijk als ieder andere afspraak in jouw agenda. Het zorgt voor regelmaat en je geeft jezelf de ruimte om jezelf ècht te leren kennen. Kijk welke manier voor jouw werkt. Als je bijvoorbeeld de afspraakjes kort houdt, voelen ze niet als een verplichting en zul je meer geneigd zijn om je eraan te houden. Je kunt je bijvoorbeeld voornemen om een bepaald aantal minuten te schrijven. Of bijvoorbeeld afspreken hoeveel je per keer schrijft. Ik schrijf zelf bijvoorbeeld 2 kantjes op A5 formaat. Wanneer ik bijna bij het einde ben rond ik mijn schrijfsessie af. Aan het einde van de week kun je dan terugblikken wat je hebt geschreven.

Hoe begin je?
Er zijn verschillende manieren om schrijvend te beginnen met reflecteren. Er is geen goed of fout. Wel is het fijn een duidelijk beginpunt te hebben. Het gebruik van openingszinnen is een erg toegankelijke en verfrissende manier.

Een paar voorbeelden:
 
Toen ik vanochtend wakker werd dacht ik het eerst aan….

Vandaag verwacht ik...

Vandaag ben ik dankbaar voor...

Vandaag oefen ik in...

In het begin heb je misschien de neiging eerst na te willen denken over de woorden die je wilt schrijven. Of vind je, net zoals ik, het een zonde om spelfouten ongecorrigeerd te laten staan... Dat geeft niet:-). Oefening baart kunst.

Tot slot:
Geïnspireerd geraakt? Op mijn website vind je nog meer creatieve methodes die jouw dagelijkse schrijfsels kunnen verrijken. Of laat me je inspireren in woord en beeld op mijn blog. Op zoek naar een compleet boek over reflectief schrijven? Beide boeken zijn èchte schrijfpareltjes. Onmisbare bronnen van inspiratie voor elke dagboekschrijver.

The Artist's way, Vind je eigen inspiratie, Julia Cameron, Christofoor: 2002.
Dagboek als een spiegel, Een handboek vol inspiratie, Christine de Vries, A3 boeken: 2007.

 

Schrijf eens