Daarom…

Puur natuur
Reflectief schrijven is voor iedereen. Je hoeft geen schrijver of beoefend levenskunstenaar te zijn om reflectief te kunnen schrijven. Ook hoef je het niet te zoeken buiten jezelf. Het enige wat je nodig hebt is pen, papier en een date met jezelf. En weet je wat het fijne is aan daten met jezelf? Je hoeft jezelf niet van je allerbeste kant te laten zien. Puur natuur is precies goed:-).

Maskers
Feit is dat we in ons dagelijks leven vaak een masker dragen. Soms gedeeltelijk en op andere momenten zelfs meerdere tegelijk. Dagelijks vervullen we verschillende rollen en schermen specifieke gedeeltes van de kleinste kamertjes in ons hoofd af voor de ander. Soms ook voor onszelf. Maar bij reflectief schrijven leer je dat het niet nodig is om onze diepste gedachten af te schermen maar te uiten op papier.

“Schoonheid is weten wie je bent en wat je belangrijk vind”.
Rebekka Reinhard, Duitse filosoof

 

Balans
Wanneer je met regelmaat jezelf uitnodigt voor een schrijfafspraakje zal je merken dat er iets magisch gebeurt. Er ontstaat een betere balans tussen denken en voelen. Je leert steeds meer van jezelf te houden, elke dag een beetje meer. Mensen die van zichzelf houden staan standvastiger in het leven, ze zijn veel beter in staat keuzes te maken en ze zullen niet snel worden afgeleid door invloeden van buiten af. Ook kunnen zij tegenslagen beter incasseren. En nog meer reden om de pen in de hand te nemen is dat er zelfs een direct verband is tussen dagelijks reflectief schrijven en de mate van lichamelijke gezondheid. James Pennebaker, sociaal psycholoog en pionier op het toepassen van schrijven als therapievorm heeft daar uitvoerig onderzoek naar gedaan. Maar daar kom ik in een ander artikel op terug. Nieuwsgierig geworden wat reflectief schrijven voor jou kan betekenen? We kunnen bijna beginnen... :-). In het volgende artikel geef ik je een aantal eenvoudige handvatten.

Schrijf eens